Wednesday, October 10, 2012

Hari yang 'INDAH'

Hai sume. Hari ni terlampau boring sgt tak tau nak buat pe.. sangat2 boring. So ingat nak mengUpdate la sikit kan .. Dah lama jugak la aku tak on blog ni. Busy kerja la katakan. Puiihh. Hmm sekarang ni bila cerita je pasal kerja aku rasa macam urrghh cepat la habis praktikal ni. Bosan tahap cipan dah aku praktikal kat sini. Sekarang ni dah nak masuk ALMOST 4 MONTH aku ber Latihan Industri di MPOB nih. U oolss tau la kan, setiap bulan aku kene rotate. Selama aku ber rotate2 unit ni best la jgk kan dapat kenal dengan semua orang. Tapi kali ni aku di pindah kan ke unit lain pulak. Pergh seriously unit kat sini macam kureng sikit la. Ni la first time aku rasa cam gini. Kat sini hmm macam tak de siapa nk layan aku kot. Kat unit sebelum2 ni perghh beshh bhaiii. . Ada je orang layan aku. Borak-borak. Siap belanja aku makan. Kat sini pon best jugak, tapi dengan orang2 tertentu jela. Hahaha.


Aku rasa macam tak sabar la nak habis praktikal. Aku bosan giler kot praktikal lama-lama kat sini. Kerja aku takde langsung. Macam tunggul je aku kt sni, cukup bulan mintak elaun. Haaaa best tak aku tiap bulan dapat gaji buta bhaaii. Hakhakhak ! Hmm ape pasal la praktikal dia buat sampai 6 bulan. Buat 3 bulan or 4 bulan pon dah ok doh. Ni lama sangat tapi kerja satu hareemm pon tak de. Tak ke rugi masa tuh. Baik belajar kt kelas lagi best doh. Memang la pengalaman tuh penting. Tapi yelah kan, bila dah tak de kerja mula la salahkan politeknik, apesal buat latihan industri lama sangat sampai 6 bulan?! Hahaha. Yang byk keje pon cakap benda yg sama jugak, apesal lama sangat praktikal sampai 6 bulan?! Aku dah penat ar kerja kat sini !!! Hahahah. Kita sebagai student kene terima jela kan, orang kata nak belajar nak gapai segulung diploma uhh pergghh, kene la lalui pelbagai cabaran. Tapi biasa la kita as manusia ni cepat melatah, jenis tak sabar-sabar. Kan? Kan?


And aku rasa bila aku praktikal ni, sedikit sebanyak dah membantu aku untuk lebih confident dalam setiap apa yang aku lakukan. Contohnye sekarang, aku dah boleh pandai bawak diri, macam dah tak malu bertanya la. Kalu aku tak faham, aku terus tanya. And kalu aku tak faham jugak, aku akan tanya lagi sampai aku faham. Aku tak malu pon kalau orang nak cakap aku slow ke, lembab ke, thats why la kene bertanya kan? Sebab kita nak belajar. Bak kata pepatah la, malu bertanya sesat jalan. Huhuhuhu. And skg ni pon aku dah boleh berkomunikasi dengan yakin. Dengan staff2 kat sini, dengan orang atasan, apa yang diorang tanya even sepatah, aku akan cuba jawab beribu patah. hahaha. Yela, macamtu la elok kan? biar org tak rasa mcm 'awkward' kan? Tapi ngko jangan sampai melampau2 plak ! Hahaha. Yes I admit it yg communication is very important things for all people! Sebabnye if takde communication ni, mmg jadi 'kera sumbang' la uoolls. . eh betol ke? ahh whatever la abaikan. .Hahaha.

Sekarang ni aku rasa macam tak sabar2 sangat nak habiskan praktikal ni. Sebab aku dah rindu nak belajar. Aku dah rindu nak pegi kelas, lepak lepak ngn teman seperjuangan. Aku dah nekad lepas je abis praktikal ni aku taknak buang masa aku, aku just nak belajar nak dapatkan pointer yang tinggi ! Aku nak naikkan cgpa aku yg macam hmmphhh ! seriously tak puas hati. Aku nk dapat dekan anugerah pelajar terbaik. Sebelum ni aku dah 3x kot aku dan kawan2 aku dapat Anugerah Dekan, Kihkihkih, Seronok bukan kepalang. Aku suka la dengan gaya kawan2 aku dengan cara diowang, I like. Time enjoy, enjoy! Time study, kte akn study hard sama2 ! Bersaing secara sihat la kan. Thats y bila kita berkawan dengan orang yang pandai2, kita sendiri secara automatik akan cuba bersaing dgn diorang taw. Tapi bersaing secara sihat la. No dengki cemburu bagai kann. Aku seronok la bila kita dengan kawan2 masing berjaya sama-sama. Seronok dan bangga atas usaha masing2. Thats y bila berkawan kene cari kawan yang betol2 kawan. kan kan?


Aku rasa dah banyak sangat aku membebel. Kerja pon tak settle lagi. Bhahaha ! Teruk betul. aku memang suka curi tulang. Jangan jadi cam aku nihh. . Kerja rerajin kayys. . Hahah ok lah gotta go now ! Papaiii  =)

No comments:

Post a Comment